Nőgyógyászati témák

Vérzési rendellenességek

A havivérzés akkor normális, ha 23-34 napos ciklusokban jelentkezik, 3-5 napnál nem tart tovább, vörösbarna folyás jellegű, lényeges fájdalommal nem jár. Kórosnak tekintjük a vérzést akkor, ha rendszertelen, túl rövid vagy túl hosszú időszakok elteltével jelentkezik, élénk színű, alvadékos, elhúzódó és fájdalmas.

A nőgyógyászatban a vérzési rendellenességeket a tünetek alapján az alábbiak szerint osztályozzuk:

 1. Gyakorisági rendellenességek:
  1. Polimenorrea esetén a havivérzés 22 napnál rövidebb periódusokban jelentkezik. Oka lehet a tüszőrepedés elmaradása, a rövid tüszőfázis vagy sárgatest-elégtelenség.
  2. Oligomenorrhoeáról akkor beszélünk, ha a havivérzés 38 napos ciklusoknál ritkábban jelentkezik. Általában a tüszőrepedés elmaradása, ritkábban elhúzódó tüszőfázis áll a háttérben.
 2. Mennyiségi rendellenességek:
  1. Hipermenorreáról akkor beszélünk, ha a vérzés erős, élénk színű, elhúzódó és/vagy alvadékos. Öt napnál tovább tartó vérzés esetén, különösen, ha az alvadékos, biztosak lehetünk abban, hogy nem történt meg az ovuláció, így a szervezetet egyoldalú ösztrogénterhelés éri.
  2. Hipomenorrea esetén a havivérzés csak 1-2 napos barnás pecsételésből áll. Nem feltétlenül kóros, bár vannak olyan betegségek (pl. policisztás ovárium szindróma), melynek jellegzetes tünete.
 3. Tartós vérzéskimaradás (amenorrea):
  1. Elsődleges, amikor a vérzés már a pubertás idején sem jelentkezik. Számos oka lehet a meg nem repedt tüszőtől a fejlődési rendellenességekig (pl. méh hiánya). Ál-amenorreáról beszélünk, ha a havivérzés megtörténik ugyan, de pl. a szűzhártya vagy a hüvely átjárhatatlansága miatt a vér nem tud távozni. Szerencsés esetben ezek a rendellenességek műtéttel korrrigálhatók.
  2. Másodlagos, amikor a tartós vérzéskimaradás a fiziológiásperiódusokat követően jelentkezik. Oka lehet pl. a tüszőrepedés elmaradása, funkcionális petefészek-ciszták, magas prolaktinszint, prolaktint termelő hipofízis daganat, stb.
 4. A havivérzést kísérő kóros tünetek:
  1. Dizmenorrea (fájdalmas havivérzés): Okai lényegében a hipermenorrea okaival egyezik meg. Gyakori emellett azonban más kórkép is. Fájdalmas havivérzés esetén endometriózisra is gondolni kell!
  2. Premenstruációs szindróma: A ciklus második felében jelentkező testsúlynövekedés, ingerlékenység, depresszió, fejfájás. Hajlamosít rá a tüszőrepedés elmaradása (anovuláció, sárgatesthormon hiány), de egyéb tényezők is szerepet játszanak. A szorongásra, depresszióra való fokozott genetikai hajlam szerepére utal, hogy a szerotonin hormon anyagcseréjét szabályozó antidepresszáns gyógyszerekkel jól kezelhető. Szokás még vízhajtókat adni. Mások egy-egy androgén injekciótól láttak jó eredményeket a fejfájás megszüntetésében.

A hüvelyfertőzés kialakulása szempontjából két nagy csoportra különíthetők.

 1. Az egyik csoport szexuális érintkezés nélkül is kialakulhat.
 2. A másik csoport kialakulásához közvetlen kontaktus -nemi szervekről lévén szó- nemi kapcsolat szükséges. Ez utóbbi csoportba tartozó betegségeket nevezzük a szó valódi értelmében nemi betegségnek.

Sok nő szenved, illetve együtt él hüvelyfolyással. A folyás alapja az esetek jelentős részében fertőzés. Egészséges hüvely jellegzetes mikroorganizmus flórával rendelkezik. Ennek a fő összetevője a tejsavtermelő Döderlein baktérium, ami a hüvelyben savas védőköpenyt alakít ki. Amennyiben kórokozók kerülnek túlsúlyba, a hüvelybe, az egészséges flóra megváltozik, kialakul a fertőzés. Fertőzés szexuális kontaktus útján, partnertől is megkapható, azonban külső körülmények, például strandolás, sőt a szervezet belső egyensúlyának megbomlása is okozhatja a hüvely, és a szeméremtest fertőzését.

A hormonálisan aktív nők esetén (a pubertás kortól a klimaxig) a hüvely és a szeméremtest fertőzése sok esetben együtt alakul ki (vulvovaginitis), így mindkét szervet egyszerre kell kezelni.

A hüvelyfertőzést különféle kórokozók okozhatják, így megkülönböztetünk gombás-, bakteriális-, trichomonas-, gonorrhea és más élősködők által okozott betegségeket.

A hüvelyfertőzések 90%-át baktérium, gomba és trichomonas okozza.

Tünettan:

A fertőzés típusától függően változatosak a tünetek. Rendszerint hüvelyfolyás, csípés, viszketés, valamint, ha a fertőzés gyulladással is jár, akkor fájdalom észlelhető. Dyspareunia, ami közösüléssel kapcsolatos fájdalmat jelent. A típusos tünetek a hüvelyfertőzés esetén ritkák. Típusos tünetnek nevezzük, azon tüneteket, melyek nagy valószínűséggel egy adott betegséggel együtt járnak.

Típusai:

Cytolytikus vaginosis, vagy Döderlein cytolysis:

Kevéssé ismert megbetegedés a cytolytikus vaginosis (cytolytic vaginosis), vagy más néven a Döderlein cytolysis (eredeti megnevezése Doderlein’s cytolysis).
Alapfeltétele a normális hüvelyflóra.  A tünetek sok esetben ciklikusan jelentkeznek, jellegzetesen a menstruációt megelőzően a fokozott sárgatest  hormon hatás alatt.

Fizikális vizsgálattal a szeméremtest enyhe gyulladása fordulhat elő, a hüvelyváladék bővebb, fehér, pH: 3,5-4,5. Az elváltozás a laktobacilus flóra túlszaporodása következtében alakul ki.  A cytolytikus vaginosis és a gombás hüvelyfertőzés gyakran csak mikrobiológiai vizsgálattal különíthető el egymástól. Sok esetben születik téves diagnózis és ebből adódóan félrekezelés (pl. “évek óta gombám van, és nem tudnak kikezelni”).

Bakteriális fertőzés, vagy bakteriális vaginosis:

Gyakori betegség. A nők nagy részénél kialakul élete folyamán, nem ritkán nehezen kezelhető, kiújuló forma. Súlyosságtól függően okoz tünetet, illetve panaszt. Általában nem alakulnak ki a klasszikus hüvelygyulladás tünetei, ezért is használjuk a vaginitis helyett a vaginosis kifejezést. Amennyiben mégis kialakul, abban az esetben jellemző tünete a szeméremtesti égő érzés, bűzös halszagú, szürkés-fehér viszkózus hüvelyfalhoz tapadó váladék. Elsősorban anaerob fertőzés. Ez a fertőzés a férfiak nemi szervén nem okoz fertőzést, azonban a fertőzött hímvessző képes megfertőzni a hüvelyt.  Hüvely pH > 4,5. Hüvelyváladék kenetvizsgálattal clue sejtek láthatók.

Kezelés: Elsőként választandó antibiotikumok a metronidazol, clindamycin. További alternatíva esetén széles spektrumú elsősorban enterococusokra ható szerek, pl. penicillin származékok, valamint mikorbiológiai tenyésztés alapján célzott kezelés.

Aerob bakteriális fertőzés és mycoplasma fertőzés:

A bakteriális fertőzések egy alcsoportjának tekinthetők. A normál hüvelyflórához tartozó fakultatív patogén aerob baktériumok és mycoplasmák az egészséges hüvelyben, normál flóra és pH viszonyok mellett nem képesek elszaporodni, nem okoznak fertőzés. A normál hüvelyflóra felborulásával (dysbakteriosis) kedvező feltételeket teremt elszaporodásukhoz. Kiemelt jelentőségű fertőzés a Streptococcus-B fertőzés, amely veszélyezteti a magzatot és az újszülöttet.

Kezelés: Elsőként választandó antibiotikumok a metronidazol, clindamycin, mycoplasma fertőzés esetén doxycyclin, Streptococcus-B fertőzés penicillin származékok, cephalosporinok.

Gombás hüvelyfertőzés, vagy Candidiasis:

A nők körülbellül 3/4 része élete során legalább egyszer, közel fele pedig többször is szenved vulvovaginalis candidiasisban. Okozója leggyakrabban a Candida nevű gomba, azonban más gombafajok is okozhatnak gombás hüvelyfertőzést. Krónikus formában az esetek 20%-ában, tovább 20%-ában tünetmentes hordozó állapot lép fel. Férfiaknál lényegesen ritkábban, 5-10%-ban fordul elő, és ilyenkor is sokszor tünet és panaszmentes hordozók. Legjellemzőbb tünete a hirtelen jelentkező, sokszor kínzó szeméremtáji viszketés. Sok esetben sűrű, (túrószerű) darabos folyással jár együtt. Hüvely pH normális. Hüvelyváladék kenetvizsgálattal spórák, Pseudomyceliumok, Myceliumok láthatók.

Kezelés: Helyi kezelés és/vagy szisztémás bombaellenes kezelés.

Trichomonas fertőzés, vagy Trichomoniasis (Trichomoniázis) (STD):

Az esetek felében tünetmentes lehet a fertőzés. A trichomoniázis a hüvely vagy a húgycső megbetegedésével járó, nemi úton terjedő betegség, melyet a Trichomonas vaginalis nevű ostoros egysejtű okoz. A kórokozó megfertőzheti mind a nők, mind a férfiak húgy-ivarszerveit, a tünetek azonban főleg nőknél jelentkeznek. Sokszor bűzös sárgászöld habos hüvelyi folyás képében jelentkezik. Előfordulhat a húgycső gyulladása következtében vizeletürítéskor jelentkező fájdalom. Férfiak esetében, a leggyakoribb tünet a húgycsőgyulladás, a húgycső váladékozás, gyakori vizelési inger, valamint vizeletürítéskor jelentkező égető érzés. Hüvely pH > 4,5. Hüvelyváladék kenetvizsgálattal a jellegzetes kórokozó látható.

Kezelés: Elsőként választandó antibiotikum a metronidazol.

Gonorrhea fertőzés (STD):

Ritkán kialakuló megbetegedés. Nőkön gyakran, férfiaknál ritkábban tünetmentes. Néha hüvelyi vagy húgycsőből eredő folyást és/vagy vizelésürítéskor jelentkező fájdalmat okoz. A hüvelyi folyást a méhnyak fertőzése és gyulladása okozza. Súlyos gonorrhoea a méhre és a petevezetékekre terjedve alhasi fájdalmat okozhat. Fertőzött egyénnel történt anális nemi életet élők végbele, orális szexszel a garat is fertőződhet.

Kezelés: Elsőként választandó antibiotikumok: ceftriaxon, ofloxacin, cefixim, ciprofloxacin. További alternatíva: spectinomycin, azithromycin.

Chlamydia fertőzés (STD):

Néha hüvelyi vagy húgycsőből eredő folyást és/vagy vizelésürítéskor jelentkező fájdalmat okoz. A hüvelyi folyást a méhnyak fertőzése és gyulladása okozza.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s